Wat is een sterkhouder?


Drie sterkhouders had Oranje: Robin van Persie, Arjen Robben en Kevin Strootman. Tot zondagavond op een Napolitaans voetbalveld het noodlot toesloeg.

(Algemeen Dagbad, 11-03-2014)


Een van de Belgisch-Nederlandse woorden¹ die in 2005 zijn opgenomen in het Groene Boekje, is sterkhouder. In 2009 is het toegevoegd aan de digitale Dikke Van Dale, met als omschrijving: ‘drijvende kracht’ en in 2015 aan de papieren Van Dale XV, gelabeld als ‘BE’ [België, Belgisch-Nederlands] en omschreven als ‘drijvende, stuwende kracht’. Het is een woord uit de sportjournalistiek. Naar het schijnt werd sterkhouder aanvankelijk vooral door Vlaamse voetbalverslaggevers gebruikt, maar tegenwoordig kruiden ook Nederlandse journalisten er hun kolommen mee. Hetzelfde geldt voor heenwedstrijd (antoniem van terugwedstrijd, return) en keuzeheer (synoniem van bondscoach).

Als synoniem van sterkhouder geeft Van Dale motor, maar drie motors had Oranje klinkt toch wat vreemd; dan liever sleutelspelers.
1 In Typisch Vlaams is sterkhouder ‘sleutelfiguur, persoon die het verschil maakt’ gemarkeerd met maar liefst 7 ‘boompjes’ en 7 ‘Vlaamse leeuwtjes’, d.w.z. het is in Belgisch-Nederlandse teksten een heel gangbaar woord dat veel vaker voorkomt in Belgische dan in Nederlandse teksten.


Referenties
Ludo Permentier & Rik Schutz, Typisch Vlaams; 4000 woorden en uitdrukkingen, 2015.» Sterkhouder van een powerhouse.
» index


Geplaatst op 12 maart 2014, het laatst gewijzigd op 12 januari 2021.

© de 5e Verdieping 2014-2021