Waarom heet de vroedmeesterpad ‘vroedmeesterpad’?


vroedmeesterpad (foto: Wikipedia)

Een verloskundige is iemand die helpt bij zwangerschappen en bevallingen. Een vrouwelijke verloskundige wordt ook wel vroedvrouw genoemd. Een mannelijke verloskundige heette vroeger vroedmeester.

Het woord vroedmeester is bewaard in de samenstelling vroedmeesterpad. De vroedmeesterpad is een paddensoort die ook in Nederland voorkomt. Van nature alleen in Zuid-Limburg, maar omdat er vroedmeesterpadden zijn losgelaten in tuinvijvers, komt hij nu ook voor in steden als Amersfoort en Den Haag. De vroedmeesterpad is een klein padje; hij wordt maar ongeveer 5 centimeter groot. Je kunt hem onder andere herkennen aan zijn verticale pupil (de gewone pad heeft een horizontale pupil). De mannetjes maken een opvallend fluitend geluid. Vooral op zwoele zomeravonden zijn ze zo luidruchtig dat ze mensen uit hun slaap houden.

—  Waarom heet de vroedmeesterpad ‘vroedmeesterpad’?

Nadat het vrouwtje van de vroedmeesterpad haar eitjes heeft gelegd, neemt het mannetje de eisnoeren tussen zijn achterpoten. Wekenlang sjouwt hij met de eitjes rond. Ten slotte deponeert hij ze in een plasje of een poel. In het water komen de eitjes snel uit. Uit de eitjes komen larven (‘kikkervisjes’), die nog een gedaanteverwisseling moeten doormaken voordat ze veranderen in kleine padjes.

Vanwege zijn opvallende vorm van broedzorg heet deze pad ‘vroedmeesterpad’.

 

 

Het bijvoeglijk naamwoord vroed ‘verstandig, wijs’ zit nog in de verbinding de vroede vaderen{ironisch} gemeentebestuur’ en in de afleiding bevroeden ‘vermoeden, inzien’.

 

» De etymologie van kikker.
» index

» Etymologiebank: lemma vroedvrouw.
» Neerlandistiek.nl: Michiel de Vaan, ‘Etymologie: vroed’.
» Stichting RAVON: vroedmeesterpad.


Geplaatst op 12 januari 2011, gewijzigd op 13 juni 2017.

© de 5e Verdieping 2011-2017