Leonie is back. Wordt vervolgd?


In 2014 was mijn kerstvakantieboek De kroongetuige, een misdaadroman van Maarten ’t Hart, in 2015 De zonnewijzer, weer met Leonie Kuyper in de hoofdrol en Leiden als plaats van handeling. We schrijven het jaar 2000 en inmiddels is Leonie gescheiden van de farmacoloog Thomas Kuyper. Na de scheiding is zij opgevangen door haar vriendin Roos, een analiste van het Farmacologisch Instituut waar Thomas werkte.

Mooie beginzin: “Roos was dood en ik wist niet wat ik aan moest trekken.” Volgens de schouwarts is ze gestorven aan een zonnesteek, maar al snel wordt de doodsoorzaak in twijfel getrokken. En in een misdaadroman kun je dan niet meer terug: who en how en natuurlijk why. Leonie verruilt haar ‘huurhol’ voor het luxueuze ‘penthuisje’ van haar erflaatster en kruipt in haar huid; over het hoe en waarom van deze drang wordt niet geheimzinnig gedaan. In de gedaante van Roos gaat ze op onderzoek.

In Vrij Nederland zegt Maarten ’t Hart dat hij De zonnewijzer met ontzettend veel plezier geschreven heeft en soms hardop om zijn eigen grappen moest lachen. De personages Freek (een aannemer, type ruwe bolster, blanke pit) en de stotterende notaris hebben het stuur van hem overgenomen en zijn veel belangrijker, en leuker, geworden dan hij had voorzien. Beide personages vallen voor Leonie. En Maarten ’t Hart is ook een beetje van haar gaan houden. In het interview zinspeelt hij op een vervolg. Hopelijk komt dat nog.
Referenties
Martje Breedt Bruyn, ‘Maarten ’t Hart: ‘Met lange nagels kun je niet tikken’’, Vrij Nederland, 05-10-2002.» De atypische bouw van Freek Volbeda.
» Stekkeren in De zonnewijzer.
» Ophoesten in Het woeden der gehele wereld.
» Het voortouw nemen in Het psalmenoproer.
» De witte laarsjes uit De kroongetuige.
» De zogenaamde blunder in De kroongetuige.
» Bekant in De kroongetuige.
» index


Geplaatst op 16 januari 2016.

© de 5e Verdieping  2016